неділю, 23 серпня 2015 р.

Іскевич Ганна Іванівна



      
Ганна Іванівна  Іскевич  пройшла з Холминським партизанським загоном ім. Сталіна увесь бойовий шлях бійцем-медсестрою.
       Нагороджена орденом Червоної Зірки, медалями «За відвагу»,  «Партизан Вітчизняної війни 1 ст.», «За доблесну працю».
       У 1940 році Ганна Іванівна закінчила Прилуцьку фельдшерсько- акушерську школу. Часи були тоді тяжкі. Ганна була сиротою і, коли вчилася, то, бувало, пухла від голоду. Закінчивши  школу на відмін-но, отримала право вибору на роботу, та, не вагаючись, поїхала, так би мовити, «куди пальцем ткнула».  Направили працювати в село Шишківку. Через рік – війна. Молодою дівчиною у серпні 1941 року   пішла в партизани.

З перших днів і до січня 1944 року медсестра Галя надавала медичну допомогу  партизанам. Під вогнем противника винесла з поля бою десятки  тяжко пора-нених. Надавала медичну допомогу партизанам скрізь: у селянських хатах, куренях, землянках. Доводилося лікувати на возі, санях  або просто в лісі. Через плече – рушниця і медична сумка. Всю війну в цій сумці партизанська медсестра пронесла свідоцтво фельдшера-акушера.

     Після звільнення району від ворога Ганна Іванівна Іскевич працювала акушеркою і медсестрою в Холминській районній лікарні.
     Уже в партизанському загоні доля поєднала медсестру Ганну і бійця партизанського загону Андрія Бардакова.
     Андрій Семенович Бардаков  родом з Шишківки. Батько був ковалем, та їхня багатодітна сім’я рано лишилася без голови сімейства. Брата Андрія Семеновича, Івана,  в 1934 році  вбили куркулі, він був активним сількором. Тож, щоб якось годувати велику сімю, Андрій пішов учитися на чоботаря. Саме цей фах стане так необхідний у партизанському загоні.
    «Не вистачало чобіт. Від німців тікали в загін хто в чому. Постійні рейди, ліс,багно. Тому між боями міняв гвинтівку на шило. Шили з чого прийдеться», – переповідала  його розповідь дочка Олена Андріївна.
    У Холми боєць партизанського загону Андрій Семенович Бардаков і медсестра Ганна Іванівна Іскевич повернулися вже разом.
    У 1944 році в них народилася дочка Олександра, а в 1945 році – Олена.
     На фото Ганна Іванівна з дочками Оленою і Олександрою (праворуч)













Немає коментарів:

Дописати коментар