суботу, 22 серпня 2015 р.

Андрій Романович Соломко( 1913 )


     Ветеран Другої світової війни. У складі Червоної армії воював на Південному та 1-му Українському фронтах з жовтня 1941 року до травня 1945 року.
     У званні майора медичної служби  Соломко Андрій Романович був командиром медичної роти 249-го окремого медично-санітарного батальйону 127-ї стрілецької Чистяківської  дивізії.
     Нагороджений медаллю «За бойові заслуги» і орденами  Червоної Зірки, Вітчизняної війни II ст., Вітчизняної війни I ст.
     До липня 1943 року 127-а стрілецька дивізія тримала оборону по річці Міус. Дуже укріплений рубіж противника, так званий «Міус-фронт» або «Голуба лінія», був  надзвичайно укріпленим. Радянські війська двічі намагалися прорвати кордон «Міус-фронту»: з грудня 1941 по липень 1942 року, і з лютого по серпень 1943 року. Їм це вдалося лише в серпні 1943 року в ході Донбаської наступальної операції, коли війська Південного фронту прорвали німецький рубіж оборони в районі селища Куйбишеве. За деякими даними, загальні втрати Червоної армії на «Міус-фронті» (убиті, поранені, полонені і зниклі безвісти) склали більше 800 тисяч осіб.

    17 липня 1943 року дивізія, у складі якої командиром медичної роти був Андрій Романович Соломко, пішла на черговий прорив. Одначе, бійці пробилися лише на 2-6 кілометрів, і наступ захлинувся. Прорив був виконаний уже 18 серпня 1943 року. У результаті жорстоких боїв частини дивізії вийшли до Савур-могили. У вересні звільнили Чистяково (нині Торез). Далі війська звільнили міста Шахтарськ, Вуглегірськ, Єнакієво, Горлівку, Авдіївку.
    22 липня 1943 року, після прориву «Голубої лінії», Андрій Романович Соломко отримав нагороду – медаль «За бойові заслуги».
   З нагородного листа:
«Провів велику організаційну роботу по розгортанню медичної роти для надання кваліфікованої  медичної  допомого пораненим. Соломко Андрій Романович, особисто,  беззмінно протягом трьох діб 17-19 липня 1943 року працював біля операційного столу і надав допомогу  321 бійцю  і командиру, які мали поранення середньої тяжкості. Завдяки його енергії, самовідданій турботі про поранених  і розпорядливості, поранені, яких доставляли, без затримки отримували кваліфіковану допомогу в залежності від стану поранення».
 
     Восени 1943 року 127-а стрілецька дивізія направлена на 1-й Український фронт, де взяла участь у Житомирсько-Бердичівській наступальній операції. Воїни визволяли міста Житомир, Шепетівку, наступаючи на Проскурівському напрямку.
     За віддану медичну працю в період боїв у грудні 1943 року Андрій Романович отримав другу нагороду – орден Червоної Зірки.
     З нагородного листа:
 «За період бойових дій частин 127-ї Чистяківської стрілецької дивізії з 4 по 31 грудня 1943 року за тяжких умов лісистої місцевості і бездоріжжя, при обмеженому фонді наметів, а головне – при нестачі транспортних засобів Соломко Андрій Романович завдяки своїй виключній ініціативі, винахідливості командира-лікаря швидко виводив свою роту вперед по мірі просування частин дивізії і за будь-яких умов знаходив можливість для розгортання медичної роти. Завжди забезпечував готовність до прийому і наданню медичної допомоги пораненим. За цей період рота надала допомогу 1967 пораненим і хворим. Особисто він прооперував 100 поранених, що мали тяжкі і середньої тяжкості поранення, зберігши їм життя і повернувши у стрій через незначний період лікування…»
      У ході Проскурівсько-Чернівецької операції дивізія взяла участь у визволенні міста Проскурів, потім разом  з 1-ю танковою армією  вела бої за Кам’янець-Подільський.
     За організаторські здібності і лікарську майстерність у період боїв під Проскуровом Андрій Романович отримав третю нагороду – орден Вітчизняної війни 2 ст.
     З нагородного листа:
     «За період наступальних боїв дивізії з 4 по 17 березня 1944 року провів велику роботу по організації хірургічної допомоги пораненим в умовах бездоріжжя. Він очолив групу лікарів-хірургів і медсестер, часто пішки, несучи на собі хірургічний інструмент, ліки, прямував до місць, де знаходилися поранені і там надавав висококваліфіковану допомогу тяжкопораненим. Організовував догляд за ними і евакуацію в тил. Особистим прикладом невпинної боротьби за порятунок життів поранених, виключною турботою про них надихав на роботу не лише персонал, а й  місцеве населення, покликане ним на допомогу.
     За цей час він надав хірургічну допомогу 225 пораненим».
 
       У ході Львівсько-Сандомирської операції дивізія брала участь у звільненні міст Бережани, Рогатин, Жидачів, Ходорів. У жовтні 1944 року війська вели бої на Дуклінському перевалі.
      Під час Сандомирсько-Силезької наступальної операції 127-а Чистяківська стрілецька дивізія вела бої на Сандомирському плацдармі, брала участь у боях у районі Кельце, вийшла в район східніше Глогау. Звідси, 6 лютого 1945 року, частини дивізії почали наступ у ході Нижньо-Силезької операції, вийшовши до річки Нейсе в районі міста Губен.
      За віддану командирську і лікарську майстерність під час боїв у Нижній Силезії Андрій Романович отримав четверту нагороду – орден Вітчизняної війни 1 ст.
      З нагородного листа:
      «Майор медичної служби Соломко застосував і впровадив у медично-санітарному батальйоні систему крапельного переливання крові і  рідин кровозаміщення. Його практика послідовного переливання  одному і тому ж пораненому крові і рідини протягом 2-3 днів врятувала життя 15 тяжкопораненим воїнам… За січень – березень 1945 року прийнято ранених 1651особу. Проведено 1770 активних хірургічних обробок і 200 операцій».
 
     У ході Берлінської операції військові частини дивізії вели бої за міста Койне, Носдорф, Форст. Брали участь у взятті міста Котбус, форсували річку Шпрее.
     Закінчилася війна для майора Соломка А.Р. у Празі 9 травня 1945 року, але ще довго довелося боротися за  життя поранених солдатів і офіцерів.

     Повернувшись після війни у Холми,  Андрій Романович Соломко очолив районний відділ охорони здоров’я, хірургічне відділення лікарні. Згодом став провідним хірургом обласної лікарні.

Немає коментарів:

Дописати коментар