вівторок, 18 серпня 2015 р.

Холми - 1945 рік



      У 1945 році редактором районної газети «Соціалістичний шлях» назначено Костюченка Тимофія Яковича. Виконувача обов’язків редактора Солохненка Івана Порфировича переведено на  пропагандистську роботу, він очолив райкомівський відділ пропаганди і агітації. Корінні зміни відбулися і у верхніх ешелонах керівництва району. Першим секретарем райкому партії призначено Єременка Григорія Лазаровича, його місце на посаді голови виконкому Холминської районної ради посів Заболотній Яків Романович. Другим секретарем райкому призначено Носа Андрія Якимовича. Керівництво райкомом комсомолу доручено Радичу. Районний відділ освіти очолив Защита Петро Гаврилович. Відділом держзабезпечення в районі став опікуватися Назаренко Василь Романович.

     На першій партійній конференції 7 січня 1945 року вже новий керманич району Єременко Григорій Лазарович у своїй доповіді озвучив втрати, яких зазнав Холминський район у період окупації: «Спалено 346 колгоспних будівель і 1882 двори колгоспників. Розстріляно фашистами 1038 осіб. Вивезено на роботи  до Німеччини 1202 особи. Окупантами забрано 17140 голів худоби,  з них 4522 коней».
    На початок 1945 року достовірної цифри кількості страчених людей фашистами у Холминському районі  ще знати не могли. Озвучене Єременком число 1038, більш за все, було задокументовано на основі даних про кількість страчених мирних жителів району  у «Майському лісі» села Холми. З розповідей місцевих жителів і даних, зібраних краєзнавцями в перші післявоєнні роки, до сьогодення, дійсно, існує твердження, що у братській могилі Холмів поховано понад тисячу осіб.
***
      У районній газеті висвітлюються фронтові привітання від земляків. 1 січня 1945 року новорічний привіт з фронту надіслав Мелашенко Ю.Ф., 4 лютого 1945 року – старший лейтенант Луговець Ф.Г.
     У цей час колгосп «Червоний маяк» взяв шефство над військовим шпиталем № 6052, який розташовувався у місті Щорс. Газета «Соціалістичний шлях» писала: «Зібрано і відправлено 25 кг м’яса, 3 кг сала, 25 кг цибулі і часнику, 25 кг квасолі, 9 кг крохмалю, 5,5 кг сушених фруктів, 3,5 кг тютюну, 2 кг пшона, 11шт ложок, 4 тарілки, 2 стакани та інше. Краще усіх попрацювали по заготівлі бригадири Кубрак і Ворона».
     Розпочала відроджуватися робота споживчої кооперації. 1 лютого 1945 року проведено збори пайовиків. На зборах, поряд з розглядом головних питань, до голови райспоживспілки Верхулевського посипалися запитання : «Скільки чекати? Чому в районі закритий ресторан? Робочі і службовці поспішають на обід, а ресторан на замку... Потрібно спитати із завідуючої рестораном тов. Черниш!».
    Серед опублікованих оголошень у місцевій газеті цікаве місце займає оголошення, яке  розкриває повний контроль, на той час, над засобами масової інформації: «Постановою РНК СРСР від 14 березня 1945 року дозволяється мати індивідуальні радіоприймачі з обов’язковою їх реєстрацією в райконторі зв’язку. Тому громадянам, які зберегли радіоприймачі, дозволяється їх встановлювати».
    При  оцінці роботи працівників організацій та колгоспів лунають гасла: «Працюють по- фронтовому!»:
-         у МТС – старший механік Карнаух Д.Г., ковалі Клименко Ф.В. і Возовик І.М., бригадири по ремонту тракторів Зелений Є.П. і Беляй Т.А., трактористи Марченко І.П., Жовтий Ф.В., Шевченко П.О., Пархоменко П.С., Патенок П.П., Кулак Д.А., механік- контролер Тимошенко І.С., завідуючий майстернею Помаз М.М.;
-         у колгоспі «Іскра» – передова ланкова Дорошко Віра;
-         у колгоспі «Червоний маяк» – колгоспниці 3-ї бригади Кожушко Анастасія, Єременко Дуня, Миколаєць Катя, Данчук Настя, Луговець Харитина.
-         на спиртозаводській торфорозробці – бригадири Мартинович Надя і Мартинович Поля.

     Про хутір торфорозробки спиртозаводу додатково повідомляється, що на хуторі
працівники забезпечені гуртожитком, їдальнею і взуттєвою майстернею. Але бувають випадки, коли працівники ходять додому за 20 – 30 кілометрів, запізнюючись на роботу.
***
     10 травня 1945 року у Холмах відбувся великий мітинг, присвячений Дню Перемоги. На центральній площі зібралося понад 1500 осіб. Зі словами привітання до мешканців і словами подяки до всіх, хто причетний до розгрому ворога, виступив працівник Чернігівського обкому Поярко, який промовив від імені партизанів і партизанок. Від імені колгоспників і колгоспниць виступив 60-річний колгоспник колгоспу ім. Леніна Поліверст Абрамович Авдієвський.

      Першу кінокартину після війни мешканці Холмів подивилися 22 червня 1945 року. Це був фільм «Битва за Севастополь».
     1944-1945 навчальний рік провела і школа. Під керівництвом директора школи Панченка вдалося відновити навчальний процес. Десятикласники склали іспити на отримання атестатів. З одинадцяти учнів-випускників дев’ять успішно склали іспити на отримання атестата. Директор школи оголосив подяки учням Л.Юрченку, М.Косому, В.Зуй і З.Краснюк. Також при школі розпочала працювати вечірня школа. Через порушений війною навчальний процес набиралися учні від першого до десятого класів віком від 12 до 25 років.
***
    Весною 1945 року в хуторі Рудня біля річки Убідь розпочав працювати лісопункт від Корюківського ліспромгоспу. Роботою лісопункту керував уповноважений ліспромгоспу Никифоренко А.Г. Газета «Соціалістичний шлях» писала: « Робітники Холминського лісопункту  своїм обозом везуть з лісу деревину на пристань хутора Рудня. тут вони звалюють колоди, тут у них своя кухня, тут вони своїм табором і кочують. Ранком, доки геть підніметься сонце, вони возять ліс. Коли починається спека, коні пасуться, а працівники відпочивають. Після обіду, тільки сонце повернеться на захід, запрягають коней і працюють до пізнього вечора».

Немає коментарів:

Дописати коментар