суботу, 8 серпня 2015 р.

6. ХУТОРЯНИ

                          

Мірчук і Валет
(з розповіді Мальчик Єлизавети Іванівни)

    У Фінляндію з нами поїхав і чорний жереб, якого батько з Василем Марковичем купив за «мірчуки». Кінь був небаченої краси. Чорний, стрункий, на лобі біла пляма і на ногах, наче білі панчохи. Військові його забрали у нас з поселення. Всіх коней солдати забрали для фронту у 1941 році. Осідлали, перекинули рушниці через плече і верхи поскакали. Так що наш коник Мірчук ще і повоювати встиг.
     Багато горя ми зазнали через того коня у Ченчиках. Якби його у власність купили, а то ж для колгоспу! Перед арештом батька прийшли декілька чоловік, описали і забрали всі продукти. Не лишили навіть жмені зерна чи борошна. Керував ними Тунік з Рейментарівки, він ще у громадянську партизанив. У цей час був головою сільради. Коли батька арештували, то вони знову приїхали і забрали картоплю та буряк. Хтось доніс, що за хатою у нас був буртик. Мати потім стала плакати, бо ми голодували, просила за дітей. Одного разу приїхав  на гарбі якийсь чоловік з колгоспу і згорнув під двором трохи картоплі.

    Тунік потім постійно став ходити і вимагати у мами віддати батькові рушниці. Мій батько, Іван Іванович , був добрим мисливцем. Мав дві рушниці. Мама заховала зброю. Тунік і підлогу у хаті зривав, погрожував також посадити. Довго тероризував, але не відібрав рушниці.
   У батька був собака мисливський – Валет. Розумний, великий, усі мисливці батькові заздрили. Він з полювання без здобичі з ним не повертався. Було, що по п’ять зайців приносив. Валет біг лише по команді. Забере зайця і принесе батькові до ніг. Навіть вдома, якщо господар заборонить йому їсти, то день просидить, а до їжі не доторкнеться, хто б не пропонував. Двір так стеріг, що впустить, але з двору не випустить.
   Коли Тунік відбирав продукти, то батько попереджав не йти туди, де собака. Той відповів: «Мені ніяка собака не страшна». Не  знаю, як там було, але пес збив «комісара» і став душити. Батько дав команду і Валет лишив чужинця. Підійшов і сів біля ніг господаря. «Мені досить коня!» – сказав тоді Іван Іванович, посміхнувшись.

   Пізніше Валет нам  допоміг. Можливо, завдяки йому ми і вижили  до повернення батька з ув’язнення. Через голод нам довелося продати собаку мисливцю з Чорного Рогу. Валет три рази втікав від нього у Ченчики. Перший раз весною. Убідь на той час розливалася так, що переправлялися лише човнами до хутора. Собака переплив крижаний потік і повернувся у свій двір. Кожного чергового разу ми поплачемо біля свого улюбленця та повертаємо його  новому господареві.

Немає коментарів:

Дописати коментар