неділю, 23 серпня 2015 р.

Микола Кирилович ЛАНТУХ (1915)


                                          
     Ветеран Другої світової війни. Фельдшером санітарної роти1313-го стрілецького полку 173-ї Оршанської стрілецької дивізії Лантух Микола Кирилович воював на Західному та 3-му Білоруському фронтах у складі військ Червоної армії.
Нагороджений орденом  Червоної Зірки.
     У серпні 1941 року Микола Кирилович отримує поранення. Відомості про його подальшу службу стають відомими з даних 173-ї Оршанської стрілецької дивізії, в якій він пройде фронтовими дорогами фельдшером санітарної роти.
    З 9 серпня 1943 року дивізія вступила в бій у складі 33-ї армії Західного фронту, наступаючи по розтерзаній землі Смоленщини і Великих Лук. Пробиваючи оборону противника під містом Вітебськом, 173-я дивізія вела тяжкі кровопролитні бої. Втрати були великими: в ротах часом лишалося по 12-14 бійців.

   У жовтневих боях під Оршею дивізія за 7 діб просунулася лише на 1-1,5 кілометри. Безперервні атаки ворожих траншей були надзвичайно тяжкими, втрати – великими. Подальші бої проходили в умовах буранів і сильних снігопадів. Лише 5 січня 1944 року, після ураганної обробки позицій противника артилерією, частини дивізії прорвали оборону і заволоділи висотою 179,5 західніше села Грибуни Вітебської області.
    Подальші бої під Вітебськом на Богушевському напрямку для полків 173-ї дивізії були жорстокими і затяжними. Війська Червоної армії на Богушевському напрямку 8-24 січня 1944 року вклинилися лише на 2-4 кілометри. Втрати склали: вбитими – 5517 осіб, ранених – 19672 особи.
    На початку літа 1944 року 173-я дивізія відзначилася в боях за місто Оршу, отримавши відповідно звання «Оршанської». У ході операції «Багратіон» полки дивізії визволяли місто Мінськ. Звільняли Гродненську область і у серпні вийшли на територію Польщі. Пройшовши з боями до 30 кілометрів по Східній Пруссії, війська перейшли до оборони.
    Черговий наступ дивізія у складі 3-го Білоруського фронту розпочала 13 січня 1945 року в напрямку Кенігсберга.
    У березні частини 173-ї Оршанської стрілецької дивізії вели бої по ліквідації ворожого угрупування противника на Земландському  півострові. Після боїв у Східній Пруссії, скинувши у затоку Фріш-Гаф частини фашистів, дивізія була перекинута до складу 1-го Українського фронту під Прагу, де і закінчила війну після  звільнення міста Прага.
    Повертаючись до боїв під Кенігсбергом, зазначимо, що 1313-й стрілецький полк 173-ї Оршанської стрілецької дивізії, в якому служив Микола Кирилович Лантух, зіткнувся з сильним противником у районі Мазурських боліт. Сюди німці перекинули великі сили танків і піхоти. На території лісисто-болотистої місцевості було створено глибокоешелоновану оборону, котра вважалася неприступною ще з часів першої світової війни. За зразкове виконання обов’язків фельдшера при наданні медичної допомоги пораненим під час боїв у цьому районі Микола Кирилович нагороджений орденом Червоної Зірки.
   З нагородного листа:
    «У період наступальних боїв по прориву оборони німців у Східній Пруссії, в районі Мазурських озер і в боях по знищенню оточеного угрупування німців південно-західніше Кенігсберга Лантух виявив  піклування про ранених,  зразково допомагав лікарському складові в наданні медичної допомоги на полковому пункті.
   Брав участь у 42 переливаннях крові, наклав 172 шини і виконав більше 400 інєкцій сироватки  морфію і кофеїну. Своїм піклуванням про ранених він допоміг їм швидше одужати і стати у стрій.»
 

     Повернувшись після війни у Холми, Микола Кирилович Лантух працював хірургом районної лікарні, отримуючи численні подяки від вилікуваних пацієнтів.

Немає коментарів:

Дописати коментар