неділю, 23 серпня 2015 р.

Олена Дмитрівна ГРІНЧУК (1920)


    Ветеран Другої світової війни. У складі Червоної армії воювала на Південно-Західному, Калінінському та 2-у Прибалтійському  фронтах із червня 1941 року до травня 1945 року. Старший сержант медичної служби Олена Дмитрівна Грінчук  була медичною сестрою відділення армійського шпиталю № 2021 3-ї ударної армії.
     Нагороджена медаллю «За бойові заслуги».

     З нагородного листа:
      «Грінчук Олена Дмитрівна працює в шпиталі 2021 з 29 червня 1941 року медичною сестрою лікарняної палати.
      За час роботи в шпиталі особливо уважно і з турботою ставиться до поранених. За увесь час у 2-у відділенні вона доглядала більше всього за тяжкопораненими і добре з цим справлялася. Через її руки пройшло понад 300 тяжкопоранених. Грінчук не лише добре доглядає поранених, а і читає їм книги, газети, приносить останні новини з фронтів. Пише листи рідним тих поранених, котрі не мають змоги їх писати. Пацієнти люблять і високо цінують працю  Олени Дмитрівни, за що вона отримує сотні подяк від них.
      Грінчук Олена Дмитрівна  підвищує свої знання, опрацьовуючи передовий досвід військово-польової медицини, не жаліє свого здоров’я для швидкого одужання  і повернення поранених у стрій.»
 
    Війська 3-ї ударної армії звільняли міста Великі Луки, Невель, Ідрицю, Себеж. У 1944 році воювали на території Латвії. Звільняли Режицю, Резекне. У 1945 році проводили наступальні бойові дії на території Польщі. Звільняли міста Вангерін, Лабез, Фраєнвальде, Драмбург, Регенвальде, Гюльцов, Каммін, Голлнов, Штепенитц.
     30 квітня 1945 року у Берліні гриміли останні акорди війни з участю військ 3-ї ударної армії. У смузі наступу  був Рейхстаг. Коли бої стихли і гарнізон капітулював, переможці стали залишати свої автографи  на стінах Рейхстагу. Від 3-ї ударної армії був поставлений лише один автограф – від медиків 2021-го армійського шпиталю легкопоранених: «Ржев – Рига – Варшава – Берлін ГЛР 2021».

Немає коментарів:

Дописати коментар