пʼятницю, 6 березня 2015 р.

1. Створення народного спротиву проти вторгнення фашистів


         У серпні 1941 року фронт наближався до Холмів. Війська Червоної Армії відступали. Назрівала загроза окупації району військами фашистської Німеччини. Перед керівництвом Холминського району постало питання про підготовку до ведення боротьби з окупаційним режимом. Другий секретар районного комітету КП(б)У Іван Іванович Водоп’ян та голова районної ради Федот Йосипович Поліщук розпочали вибирати місця та проводити закладання таємних баз продовольчих і промислових товарів.
       Запаси почали вивозити з холминської бази райспоживспілки. Перші декілька возів  вивезли  в колгоспний погріб хутора Ченчики. Завідуючий районним відділом освіти Солохненко Іван Порфирович, суддя Демченко Трохим Олександрович, Даниленко Іван Платонович та Лубенець Іван Іванович продовжили закладати додаткову базу продовольства у лісі під хутором.


     Керівним органом того часу в районі був районний комітет КП(б)У, який очолював перший секретар райкому Курочка Іван Маркіянович. Отримавши інформацію про те, що німецькі частини вже входять на територію району, було негайно скликано членів бюро райкому. Хоча ситуація вже обговорювалася, приймалося ряд офіційних і неофіційних рішень, та «штатний» захід було проведено. Бюро районного комітету КП(б)У у складі першого секретаря Курочки Івана Маркіяновича, другого секретаря Водоп`яна Івана Івановича, третього секретаря Гузяра Федота Кириловича , редактора районної  газети «За більшовицькі кадри»  Ярошенка Степана Самійловича, уповноваженого комітету заготівель сільгосппродуктів Леоненка Павла Петровича, голови районного виконавчого комітету Поліщука Федота Йосиповича і помічника секретаря райкому Зозулі Мотрони Іванівни прийняли рішення створити районне підпілля і з першого дня окупації в повному складі перейти на підпільну роботу.

Немає коментарів:

Дописати коментар