вівторок, 31 березня 2015 р.

11. Корх Василь Сергійович (1919 -1942)

В.С.Корх

       
Корх Василь Сергійович, кулеметник 4-ї роти, загинув 11 березня 1942 року в бою під селом Іванівка.
                    
       У «Книзі пам'яті» Чернігівської області Корх Василь Сергійович числиться похованим у селі Єліне.
      За словами його племінниці, Савченко Ганни Тарасівни ( у розділі V наведено її спогади), « під селом Іванівка  загинули декілька партизанів-холминців. Поховали їх спочатку всіх разом, загорнувши в парашут. Після визволення тієї території від ворога тіла партизанів перевезли в  Холми і провели перепоховання  в центральному сквері.
     На партизанських могилах  стояли надгробки з зірочками. Мама постійно відвідувала те місце».
                                                                         
                                                                         
     Усі чотири брати Корхи  боролися з ворогом. Іван Сергійович Корх пройшов увесь бойовий шлях у холминському партизанському загоні. Василя Сергійовича Корха карателі стратили у Холмах за зв'язок з партизанами. Майор Корх Пилип Сергійович, заступник командира артилерійського дивізіону, загинув через два роки  після гибелі своїх братів, на 2-у Українському фронті

     «Василь був 1919 року народження, перед війною лише встиг одружитися, дітей він ще не мав», – продовжувала розповідь Ганна Тарасівна.

          Зі спогадів  Олександра Яковича Савченка: «Коли поліцаїв у селі не було, неподалік нашого двору зупинилася підвода. Партизани в Холми привезли тіло вбитого судді. Прізвища  його я не пам'ятаю, знав його сина Колю. Зупинилися, бо поряд з нашим двором були хати партизанів.
Командира я добре запам'ятав: у кожушку, шапка висока з червоною стрічкою, великі вуса. Тіло вбитого поховали в центрі біля могили комсомольців».

     (Демченко Олександр Трохимович – суддя, закладав бази для підпілля під Ченчиками 1941р., боєць партизанського загону ім. Сталіна 1941 р., боєць 4-ї роти обласного об'єднаного загону О. Федорова. Загинув у бою під селом Іванівка 15.02.1942 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар