вівторок, 31 березня 2015 р.

8.Бойові дії Чернігівського обласного об’єднаного партизанського загону

        31 січня 1942 року, отаборившись у Єлінських лісах під містечком Климове на території Росії, 4-а рота   провела наліт на спиртовий завод у селі Кропивне. Партизани знищили поліцейський стан і підірвали завод. На заводі вбили двох поліцейських і старосту. Запаслися спиртом.
       По дорозі в село Чохлове зустрілися з поліцією. Знищили 7 поліцаїв. Захопили вантаж, заготовлений для німців, – валянки, кожухи.
        5 лютого 1942 року з Корюківки о 18 гдині до табору підійшов каральний загін близько 500 мадяр і 30 поліцейських. Зустріч виявилася несподіванкою  як  для партизанів, так і для німецького пошукового загону. Наткнувшись на партизанський пост, поліцаї відкрили вогонь. Від несподіванки в таборі виникла паніка. Вступ у бій 2-ї роти дав можливість активізуватися іншим підрозділам. Напад було відбито, та місце знаходження загону  викрито.
      Знищено 6 ворожих солдатів.
      Відзначився  Литвин Петро С – командир 2-го взводу 4-ї роти.


Бій під Іванівкою
       У середині лютого, виявивши нову стоянку партизанського загону, німецькі війська почали планову облогу лісової території і готували операцію на їх знищення. Партизани, в свою чергу, облаштовували оборону,  розподіливши сектори захисту для  кожної роти.
    
       15 лютого 1942 року  четверта рота тримала сектор оборони поблизу села Іванівка. Був великий мороз. На варті лишалася частина 2-го взводу під командуванням Черкасова Анатолія. Помітивши ворожий обоз, який рухався від хутора Млинки, їздовий Косой Арон негайно повідомив варту. Не  чекаючи підмоги, взвод Черкасова вступив у бій. Кулеметники Мусієнко Петро та Ганкін Ізраїль відкрили шквальний вогонь. Покинувши обоз, противник став тікати. Холминські партизани розпочали переслідування та раптово потрапили під вогонь загону карателів, який чекав їх у засідці. Скошений кулеметною чергою впав командир взводу Анатолій Черкасов. Тяжкі поранення отримали Петро Мусієнко і Олександр Міхеранов. Бій зав'язався з новою силою. Чекати було неможливо, тому санітарці Галині Іскевич довелося витягувати поранених під свистом ворожих куль. Становище холминців стало безвихідним, та вчасна підмога на чолі з Михайлом Демидовичем Єременком почала відтісняти противника. Канонада вибухів та пострілів заглушила бій, який вівся десь попереду. Саме в цей час бойова трійка: Олександр Трохимович Демченко, Михайло Олексійович Омеляненко і москвич Олександр Нечипуренко, повертаючись з завдання, зненацька врізалася в колону фашистів, які втікали від партизанів. Вступивши в бій, вони не могли знати, що карателів набагато більше, і трійка  просто потрапила в оточення   загального  ворожого відступу. Розвідники стояли насмерть. Після чергового вибуху все стихло. Було чути лише одинокі постріли бійців  Єременка в напрямку зникаючого ворога.
      Картина постала жахлива. Дорога була всіяна карателями і розбитим обозом. « Як на проспекті!» – вигукнув хтось з партизанів. Кулеметник Ізраїль  Ганкін, завантажуючи трофеї  на захоплені сани, промовив: « Отак і конюхуй !»
     Пізніше стало відомо, що бій тривав по всіх секторах оборони. Противник наступав з різних сторін і оборону тримали всі роти.
      Захоплено:  два станкових і 7 ручних кулеметів, 8 000 патронів.
      Загинули: 
      Демченко Олександр Трохимович – боєць 4-ї роти (суддя Холминського суду 1941 р.)
      Нечипуренко Олександр – боєць 4-ї роти (москвич, потрапив у загін, вийшовши з оточення.)
       Поранено 6 чоловік.  Омеляненка Михайла Олексійовича, пораненого, захоплено  у полон. Командир взводу Анатолій Черкасов після тяжкого поранення вижив.
        Із записника М. Попудренка:
        «О 7 год ліг спати, а о 10.00 мене підняли. В цей час розпочалася сутичка з мадярами. Боротьба продовжувалася до 18 год. Результати такі : вбито мадяр 68 чоловік, поранено до сотні. Наступали вони з Гутки Студенецької, хутора Луки, Мостків і з села Іванівка.  Де вони не з'являлися, всюди партизани їх зустрічали і били…
        Відзначилися:
Черкасов Анатолій – командир 2-го взводу 4-ї роти ( поранений, літаком відправлений у Москву)
Косой Арон їздовий 2-го взводу 4-ї роти.
Мусієнко Петро Кирилович – кулеметник 4-ї роти.
Ганкін Ізраїль кулеметник 4-ї роти.
Міхеранов Олександр – боєць 4-ї роти.
Іскевич Галина Іванівна – санітар 4-ї роти.
Демченко Олександр Трохимович – боєць 4-ї роти ( посмертно).
Нечипуренко Олександр – боєць  4-ї роти ( посмертно).
Омеляненко Михайло Олексійович – боєць 4-ї роти (посмертно).
Єременко Михайло Демидович командир відділення  4-ї  роти.
Ковтун Арсентій І. – боєць 4-ї  роти ( депутат Холминської райради).
Артозєєв Г.С. боєць 4-ї роти ( вивів з оточення групу добрянських партизанів, у  подальшому стане командиром диверсійної групи).

   Частина партизанів  після бою під Іванівкою були представлені до нагород: Ганкін, Артозєєв, Черкасов, Міхеранов, Ковтун, Іскевич, Литвин, Авксентьєв, Мазенов, Лошаков, Мусієнко, Нікітін.
   Про результати бою було надіслано радіограму в «Центр» М.С. Хрущову:

           « 15 лютого один батальйон угорців оточив район розміщення загону,
спробували знищити загін. Противник наступав з 4-х напрямків, бій тривав 8 годин.
          У результаті бою всі атаки були відбиті, вбито 91 угорця, поранено 110 чоловік.
          Захоплено 2 станкових і 7 ручних кулемети, 8000 угорських патронів.
           З нашого боку вбито 2 чоловіки і 6 поранено.
           У бою відзначилися Артозєєв, Ганкін, Міхеранов, Черкасов, Ковтун, санітарка    Іскевич Галя ».
                                                                                                                 Ф е д о р о в

Немає коментарів:

Дописати коментар