понеділок, 12 січня 2015 р.

Холминський партизанський загін імені Петроградських моряків

     На боротьбу проти інтервентів і контрреволюції піднімається більшовицький актив села Холми. Колишній матрос Балтійського флоту, холминець Антон Клименко, створює бойову групу. До неї приєднується група сядринців під керівництвом Олександра Гарнієра, колишнього матроса ескадренного міноносця «Разящий», учасника революційних подій у Петрограді. Олександр щойно повернувся додому з мандатом Центробалту для організації боротьби проти ворогів більшовицького руху.
     Більшовики Антон Клименко і Олександр Гарнієр створюють холминський партизанський загін імені Петроградських моряків. Всього партизанський загін став складатися з-понад 100 чоловік.
     … не втримавшись, залишивши вбитих і поранених, німці втекли.  Холминські партизани здійснили також наліт на  комендатуру в Корюківці.
    У відповідь німецьке командування направило великий загін на розправу з повстанцями. Каральний підрозділ зігнав жителів села Сядрино до ставка, а хати заколотників були підпалені. За непідтвердженими даними було страчено близько 100 чоловік. У селі довго диміли головешки на попелищах. Вступити в бій проти добре озброєних регулярних німецьких військ партизани не насмілилися. Загін відступив до Орлівки. В цьому районі повстанці зєдналися з партизанами  Коропа. У них крім кулеметів були дві гармати. Об’єднаний загін став налічувати більше 200 чоловік і мати свою «артилерію».
      До літа 1918 року з 83 більшовицьких партизанських і червоногвардійських загонів у Новозибкові  був створений один з перших регулярних полків Червоної Армії. Холминський партизанський загін імені  Петроградських моряків увійшов до його складу. Полк  був відправлений на боротьбу з білогвардійцями на Північно-Кавказький фронт. У серпні 1918 року полк в районі Астрахані був включений до складу військ, воюючих за Баку на боці Бакинської комуни.
1-й Революційний полк імені Леніна

Немає коментарів:

Дописати коментар