понеділок, 12 січня 2015 р.

Ревком


     30 грудня 1918 року більшовики зайняли м. Холми. Про це свідчить доповідь комісара І-ї Української радянської дивізії Панафідіна начальнику політичного відділу штабу Курського напряму Назарову: "В занятом нами г. Холмах организован ревком. Сосницкий отряд петлюровцев за отказ выступить против наших частей переведен в другое место…»
     …Коли на боротьбу з німцями та режимом Гетьманату селяни піднялися разом – і бідні, і заможні елементи, то у грудні 1918 р. селянство розділилося на два ворожих табори: "більшовиків" та "самостійників". Почалася громадянська війна. 
      Але до встановлення «твердої і зразкової» радянської влади  було ще далеко. Продовжували активно діяти повстансько-партизанські загони. У звітах про політичний стан   за січень 1921 р. повідомляється: «Бандитизм розвинутий у широкому масштабі, захоплюються села, розганяються виконкоми, ради ».
      Одні партизанять, інші «комісарять». Або ті, що ганяли комісарів, починають самі «комісарити», виконуючи розпорядження центру. Також створюється радянська робоче-селянська міліція. В кожному повіті губернії, містечках і поселеннях були міліцейські загони. Повітова міліція проводила боротьбу з бандитизмом, дезертирством з Червоної Армії, підтримувала порядок у повіті.
      До лав цих формувань повертаються з Південно-Кавказького фронту колишні члени Холминського партизанського загону. Дворецький Максим Григорович повернувся у своє село Рейментарівку і поступив у червоний  загін по боротьбі з бандитизмом. З 1919 року по 1922 рік був командиром караульної роти, політруком.  У 1920 році  був членом Ревтрибуналу.
     Гарнієр Олександр Миколайович очолив Сосницьку повітову міліцію. До загонів вступили і більшовики-холминці.
     Дворецький пише у своїх спогадах про бої під Сосницею проти частин Денікіна. Брат Олександра Гарнієра згадує про чисельні сутички проти «банд» Рака і Шарого, які діяли на території району. Є спогади, що караульна рота і міліцейський загін виходили проти «банди» Марусі.
     У 1921 році на території Сосницького повіту діяв загін отамана Рака. Вперше він згадується у протоколі засідання губернської військової наради по боротьбі з бандитизмом від 29 квітня 1921 року, на якій Губчека було доручено налагодити агентурну роботу по збиранню інформації про загін. Активність загону значно зросла у грудні 1921 року. На баских конях у зимовій упряжі з вишитим чорним прапором анархістів, озброєний кулеметами, гвинтівками і гранатами, загін швидко пересувався з одного населеного пункту до іншого, знищував радянських працівників та громив органи влади. Маючи тісний зв'язок з місцевим селянством, загін Рака легко уникав сутичок з більшовицькими загонами. Після з'єднання з загонами Медведєва його чисельність склала 70 чоловік. Під загрозою нападу партизанів опинилася Корюківка: повстанці вже активно діяли у навколишніх селах. Весь більшовицький актив був приведений у бойову готовність, встановлене цілодобове чергування.

       З  розповіді Марії Олексіївни Бардакової ( дів.Омеляненко):
       «Брат мого діда Іларіон Омеляненко був касиром «Комнезаму» в Холмах. Рак з «військом» налетів на контору «Комнезаму» і забрав усю касу. Іларіона змусили мовчати, попередивши, що в них його син Тихон.  Нападники відійшли до лісу і відпустили хлопця. Лише коли Тихон прибіг до батька, той зміг кликати на допомогу міліцію…»


       У цей час у Корюківській волості з'явився кавалерійський загін, очолюваний Олександром Гарнієром. Цей загін раніше уже переслідував повстанців Рака і мав з ним сутички. 31 грудня 1921 року загін Гарнієра рушив до села Бреч. Сюди підійшов також загін корюківських комуністів і комсомольців. Бій зав'язався на території села, але під натиском кавалеристів Гарнієра партизани відійшли на околицю села з пересіченою місцевістю на узліссі, де зайняли зручну позицію. Сам отаман з добре захищеного місця шквальним вогнем кулемета стримував більшовицьку кавалерію. Один з комсомольців, зайшовши з тилу, кинув гранату. Отаман Рак був убитий, а кулеметний вогонь зупинений. Кавалерія більшовиків пішла в атаку. У розпалі бою загинув Гарнієр та двоє заступників Рака – Медведєв та Голубєв. Повстанці почали відступати у бік Сосниці. Їх втрати становили 11 чоловік. Червоноармійців убито троє, стільки ж поранено. 

Немає коментарів:

Дописати коментар