суботу, 24 січня 2015 р.

Розвід рота капітана Жукова


        Повернемося до попередніх подій – до розповіді про  розвідників 20-ї окремої розвідувальної  роти 69-ї дивізії, які діяли в районі нашого селища.
        Тепер стало відомим, що саме про цих героїв і йшлося  в  статті « Справжні люди». Працюючи з матеріалами по 69-й стрілецькій дивізії, вдалося встановити, що капітан Семен Васильович Жуков – легендарний розвідник, командир розвідувально-диверсійних груп, командир  20-ї окремої розвідроти. У 1944 році він – старший помічник начальника розвідвідділу штабу корпусу.  Нагороджений орденом «Червоної Зірки», орденом «Вітчизняної війни 2 ст.»,   двома орденами «Вітчизняної війни 1 ст.».  19 вересня 1943 року він отримав четверте бойове поранення.



                                             Орден «Червона Зірка»
        … 3 березня 1943 року рота Жукова під його командуванням  відбила декілька контратак противника. В цих боях знищено до 200 гітлерівців і захоплені трофеї. Не дивлячись на поранення, капітан Жуков продовжував командувати ротою.


                                                     Орден «Вітчизняної війни 2 ст.»
      … при підході до річки Одер тов. Жуков, виконуючи спеціальне завдання командування, безперервно перебував попереду наших бойових порядків…
     Коли було зовсім невідомим положення противника в районах Альтвергель, Тиргартен, не дивлячись на сильний вогневий обстріл, протягом доби спостерігав за противником, своєчасно передаючи інформацію командуванню.

                                                      Орден «Вітчизняної війни 1 ст.»
   Тов. Жуков у період підготовки прориву оборонної смуги на рубежі Фольверн, Адельсдорф, Вейсіг, Лінц… організовував військову розвідку з метою захоплення контрольних полонених…  У ніч з 3 на 4.05.45 року тов. Жуков організував і підготував розвідпартію зі складу розвідроти 13-ї гвардійської стрілецької дивізії. В результаті розвідпартія під керівництвом Жукова захопила полоненого 7-ї роти 1-го моторизованого танкового полку «Герман Герінг». Полонений дав цінну інформацію  про бойовий склад і розташування противника.
    Велику роботу т. Жуков провів при організації мережі спостереження  як у період оборони, так і під час наступу.

      Авторська примітка:  «Герман Герінг» (нім. 1 Hermann Göring) — елітний підрозділ   люфтваффе, особисто підпорядкований рейхсмаршалу Герману Герінгу. Створений на базі поліцейського батальйону, за час свого існування був розгорнутий у танковий корпус. Разом з деякими підрозділами вермахту і військ СС, «Герман Герінг» став одним з дієвих підрозділів Третього рейху. По кількості кавалерів Рицарського хреста «Герман Герінг» входить до п’ятірки лідерів серед з’єднань Третього рейху.

     Ординарець Григошкін, про якого згадує Клавдія Білогур – це старший сержант 20-ї окремої розвідроти Олексій Гнатович Григошкін. За виконання бойових завдань і відважні дії після  форсування річки Снов він  нагороджений медаллю «За відвагу». Форсування річки Снов відбувалося під Старими Боровичами 23 вересня 1943 року, а одно з попередніх бойових завдань, серед відзначених у нагородному листі розвідника, було саме в районі Холмів.
З нагородного листа на Григошкіна О. Г.



        21 січня 1945 року розвідник старший сержант О.Г.Григошкін загинув у Польщі.



        Про загиблих  бійців у маскхалатах з групи капітана Жукова даних знайти не вдалося. Часто імена розвідників  заносилися до загальних списків втрат  полку. Можливо, серед вище згаданих чотирьох загиблих 18 вересня 1943 року за Жуклею – саме  розвідники 20-ї розвідроти.
* * *
        На цьому моя розповідь і пошук про розвідників  закінчилися.  Та згодом я отримав інформацію і документи про те, як після виходу в 1961 році статті « Справжні люди» розгорілася ціла епопея.  Серед читачів з’явився «бдітєльний патріот». Редактору газети прийшла анонімка на автора статті:

                                       «Шановний редакторе!

      Ми, жукляни, коли прочитали з вашої газети статтю «Справжні люди» в номері 74 від 22 червня 1961 року, диву далися. Якщо всі статті в вашій газеті такі правдиві, то від цього вона не стане авторитетнішою.
     Написав статтю « О.Чех». Цікаво, звідки він черпав такі дані? Правди там – один процент. Пише: «А жінка пішла в ліс і принесла ще шістьох ранених бійців. Що це? Гриби вона носила? У статті нема конкретного. « Та, мабуть,  забули …», « Мабуть,  загинув сам…», « … Був. Так і кажуть».
     А в Жуклі було з ким порадитись. Тут є сільська рада, партійна організація.
     Не вистачає в статті правди, як ця жінка зустрічала німців, з хлібом-сіллю. Казала: «Це ідуть мої брати».
     Мабуть, ця стаття написана на прохання жінки і, мабуть, за могорич».
                                                                           
                                                                                   ( без підпису)

    Звістка про « відбілення » цієї історії дійшла до Підмосков’я, до самого Семена Васильовича Жукова. Ветеран невдовзі надіслав до редакції листа. Дякував своїм рятувальницям і описував ті бойові подій.
                                                         Бойова характеристика
      на командира 20-ї окремої розвідроти 69-ї стрілецької дивізії  капітана Жукова                                                Семена Васильовича
З травня 1943 року т. Жуков  командував розвідротою, за час перебування командиром  роти показав себе грамотним, хоробрим офіцером -розвідником. Вихованці його роти, при  форсуванні річок Десна, Снов, Сож, Дніпро героїчно виконували поставлені перед ними завдання.
      Командування високо оцінило заслуги розвідників, усі розвідники – вихованці  
т. Жукова – нагороджені  орденами, а одинадцять сержантів і рядових  удостоєні звання Героя  Радянського Союзу.
     В селі Жукля при виконанні бойового завдання т. Жуков був поранений і відправлений  у шпиталь на лікування.
     Тов. Жуков користувався великим авторитетом серед офіцерів, сержантів і рядових розвідників.
 
                    03 травня 1944 року                                                                    
                                               Заступник начальника штабу 18 ск по розвідці майор Полісовий

Лист  Жукова  С. В. до редакції газети «Соціалістичним шляхом» 12.06.61 року

ШАНОВНА РЕДАКЦІЄ !
     Після прориву надійно укріпленої смуги оборони противника на Курсько-Білгородському напрямку з’єднання, в якому я служив офіцером-розвідником, у  тяжких боях зайняло місто Севськ і Середина-Буда, форсувало річку Десна і звільнило міста Новгород-Сіверський і Холми. Потім зєднання форсувало у тяжких умовах річку Снов і вийшло до Дніпра.
     У цих бойових операціях розвідувальний підрозділ, яким я командував, проявив велику винахідливість і героїзм, за що увесь склад був нагороджений орденами, а 11 чоловік були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
    18 вересня 1943 року, виконуючи чергове завдання командування по розвідці противника, я був тяжко поранений у нерівному бою з німецькими загарбниками. Це трапилося в районі с. Жукля. Мій ординарець сержант Григошкін намагався мене винести  з поля бою. Одначе, зробити це йому,  мабуть, не вдалося. Про його долю мені нічого не відомо. Наступного дня, тобто 19 вересня, після того, як я прийшов до тями, я зрозумів, що знаходжуся в простій нашій сімї Клавдії Білогур. З її слів, я був знайдений у лісі без свідомості.
      … Ця проста сім’я виконала свій патріотичний обов’язок і врятувала мені життя..,  мене доглядали вони  як свого сина.
        … В домі шановної Клавдії Григорівни я пролежав весь тиждень до приходу наших медичних підрозділів, які надали мені хірургічну допомогу.
       Прошу  шановну редакцію від мене і всієї моєї сім’ї передати Клавдії Білогур і її милій сім’ї нашу глибоку подяку і низький уклін.
      Не для опублікування надсилаю свою бойову характеристику.

      12 червня 1961 року                                                      Підпис                   С. Жуков

        З цього документа мені стало відомо, що капітан Жуков на той час був  командиром тієї героїчної 20-ї розвідувальної роти. Про подальшу долю свого бойового побратима Григошкіна він нічого не знав, бо після одужання був направлений у  розвідвідділ штабу  корпусу. Інформації про втрати серед розвідників у районі Жуклі я знайти не зміг, можливо, через те, що з завдання не повернувся сам командир розвідроти і загиблі  були зазначені в загальному списку втрат  дивізії.
      * * *
       У продовження цієї історії,  у 1977 році в районній газеті « Маяк» знову вийшла стаття про зустріч з Семеном Васильовичем Жуковим. Автор В. Анфімов висвітлює події визволення селища Холми, той бій розвідзагону у вересні 1943 року, в якому був тяжко поранений капітан.


      З роками все важче ставало ветеранам пригадати назви сотень річок, які довелося форсувати за увесь час війни. Саме  аналізуючи цю розповідь, стає зрозумілим, що  розвідрота Жукова у ворожу пастку потрапила  на річці Убідь під Холмами. Додалося і прізвище хірурга Зої Михайлівни Просяннікової.
      Що стосується долі Зої Михайлівни Просяннікової, яка оперувала раненого капітана, сьогодні можна додати, що старший лейтенант медслужби 71-го окремого медсанбату 69-ї стрілецької дивізії  Просяннікова Зоя Михайлівна 18 вересня 1943 року нагороджена орденом «Червоної Зірки».

З нагородного листа на Просяннікову З. М.

         У тяжкому становищі, під бомбардуванням і мінометним обстрілом, з поганим освітленням оперувала ранених, рятуючи їм життя, не рахуючись з часом, по декілька діб не відходячи від операційного стола.
        За весь час бойових операцій прооперувала близько 2000 чоловік з позитивним результатом. У бойових операціях з 26 серпня 1943 року прооперувала сама 500 тяжко поранених.
   
     У травні 1945 року капітан Просяннікова Зоя Михайлівна нагороджена орденом «Вітчизняної війни 2 ст.».


З нагородного листа на Прсяннікову З. М.


       За бойову операцію з Наревського плацдарму провела до 150 складних операцій. В станню бойову операцію оперувала беззмінно три доби.

Немає коментарів:

Дописати коментар