четвер, 12 лютого 2015 р.

Андрій Васильович Дунін-Борковський


      На початку XVIII століття Холмами володів  бунчуковий товариш Андрій Васильович Дунін- Борковський, приблизно до 1744 року. Андрій був сином Василя Дунін-Борковсь-кого і Анастасії Фомівни Тризни (перша дружина Борковського).
      У 1711 році в Чернігові та північних селах поширилася чума. Багато населення вимерло. Так на 1730 рік у селі Холми було 58 селянських та козацьких дворів. Згодом козаки все більше потрапляли в залежність від землеробства і ставали підданими.
У 1732 році нараховувалося 67  посполитих, тобто тих, хто вже не ніс військову службу, а став кріпосним. Також було 5 підсудків, назначених до земського суду, управи, із запропонованих паном. У селі існував шинок, який належав панові. Священиком  церкви у 1718 – 1732 роках був згаданий Герасим Власович. Збереглися відомості про сповідні книги 1724 року. За цими даними можна ствердити, що першу дерев’яну церкву у Холмах побудував Андрій Васильович Дунін-Борковський. Цей храм архангела Михаїла був побудований на розі сучасних  вулиць Миколи Єременка і Чапаєва. Саме з Радомки на Орлівку в цьому місці проходив основний шлях через село Холми.
     Яків Михайлович Маркович, український історик-етнограф ХVІІІ століття, писав: «Жители сёл Козиловки, Холмов, Радомки и Камки имеют пропитание и прибыль от топорного ремесла, делая из леса колёса, телеги, сани и разную деревянную утварь, продавая их».

     У 1740 році в Холмах налічувалося 68 дворів панських посполитих. У приїжджому панському будинку жили слуги Максим Кубрак і Ювко Снідар. На річках Убеді і Бобриці було по млину. Якщо на 1746 рік у селі ще налічувалося 96 виборних козаків, то до кінця століття вже не було жодного козака, а проживали лише піддані. На цей же рік у Холмах існувала  відома в окрузі каретна фабрика, на якій працювали, в основному, кріпаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар