четвер, 12 лютого 2015 р.

Михайло Васильович Дунін-Борковський


     Після правління Андрія Васильовича Дунін-Борковського, приблизно з 1743 року, село  належало вже його братові Михайлу Васильовичу.
     З опису Новгород-Сіверського намісництва: « Село Холми – володіння підкоморія Михайла Борковського – від Козилівки – в 5, від Понорниці – в 25, від села Камки – в 3 верстах. Положення має в лісових угіддях на рівному місці, над протоком, на путівці. Лісу тут будівельного і дров’яного багато, землі орної і сінокісної мало. В тому селі церква дерев’яна – 1, священиків – 2, вдова священицька – 1».
    ( Підкоморія – у Королівстві Польському суддя за спорами про межі маєтків у підкоморських судах. Посада була досить престижною, її обіймали представники  шляхетських родів.)

    В описах згадується вже і село Камка: « село Камка, власність того ж Борковського, від  Холмів – у 3, від Радомки – у 3 верстах. Лежить на рівному місці у лісі, якого багато. Землі орної і сінокісної мало. Дворів – 29, хат – 36».
   «Мешканці вище описаних Холмів і Камки займаються вирощенням хліба мало. А мають на прожиття своє і прибуток від сокирного ремесла, роблячи з власницького лісу колеса, вози, сани, різний дерев’яний посуд, продаючи вироби в Понорницю, Короп, Воронеж. Виготовляють пеньку (коноплі) в невеликій кількості і продають приїжджаючим з Воронежа, Климова і іншим з розкольницьких слобід та стародубським промисловцям».
     У селі Холми на той час налічувалося вже 91 двір підданих ( хат 100) і три двори духовенства. Місцеве населення займалося переважно бондарством та стельмаством (колодійством), тобто виготовляли колеса, вози, сани; існувало кустарне виробництво.
     Внаслідок пожежі деревяна церква згоріла. На новому місці, де розташований  сучасний центр селища Холми, Михайло Васильович Дунін-Борковський зводить кам’яний храм архангела Михаїла. Освячення храму відбулося у 1753 році за священика Павла Герасимовича, очевидно, сина Герасима Власовича.
     Зі старописання  1849 року Свято-Миколаївського Пустинно-Рихлівського монастиря:
« В нинішньому храмі архангела Михаїла вцілівші:
а) Євангеліє із зображенням на задній дошці арх. Михаїла, печать у Львові 1670 року. Тріод кольорова чорн. п. 1685 рік;
б)  древні місцеві ікони Спасителя і Божої Матері;
в) сповідні записи з 1724 року;
г) на тумбах іконостаса, до 1849 року, видно герб Борковських – лебідь з буквами М.Б., тобто Михайла Борковського, котрий був забудовником нинішнього храму в 1753 році. Того ж часу є і різний хрест з написом: «Виготовлений цей хрест 1743 року при священику Павлу».
Фото 1956 року. Ліворуч – храм архангела Михаїла. У центрі – дерев’яна сторожка, де могли перечекати прихожани з інших сіл. Праворуч – будинок священника,  побудований у 1850-х роках



      

Немає коментарів:

Дописати коментар