середу, 20 січня 2016 р.

Завершальне свято різдвяно-новорічного циклу


     Водохреще – це третє і завершальне свято  різдвяно-новорічного циклу. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа. Відтак скрізь, де були церкви, святили воду.
Традиційно цього дня прийнято занурюватися в ополонці. Вважається, що це наділяє людей цілющою силою і дозволяє зберегти її протягом усього року.  
   

Особливим, жаданим і незвичним було Водохреще в Холмах. Погода цього дня видалася по-справжньому зимовою: при слабкому морозці розгулялася хуртовина. Проте це не злякало людей.  
     Чоловіки вирубали на річці Убідь хреста («йордана»), спорудили намет з обігрівом. Підприємці  Олександр Авдієвський та Олег Кубрак  заздалегідь подбали про пательні, казан та «буржуйку». Лариса Синельник ( магазин «Оріадна») надала допомогу продуктами. Під обід священик, виголосивши молитву, освятив воду, зануривши в неї срібного хреста. За цим усі бажаючі мали нагоду скупатися в руслі Убеді з цілющою водою. Охочих зібралося чимало. На березі всіх присутніх частувала смачними стравами директор кафе «Бар Запорізька Січ» Олена Литвин. Частування не було б таким вдалим, якби не допомога односельців.      
Сподіваємося, що це стане традицією громади.    















1 коментар: