пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Як у Холмах "Козу" водили на Меланку

      За церковними переказами, 13 січня – день преподобної Меланії (IV-Vстоліття). Вона народилася в християнській родині, дуже багатій і шанованій. Коли їй виповнилося 14 років, її видали заміж за парубка Апініана. Він теж був вихідцем зі знатної родини. Усе своє майно ця молода родина використала для того, щоб допомагати тим, хто потребує допомоги. Після багатьох років богоугодних діянь Меланія оселилася на горі Єлеонській, а згодом там було засновано монастир.
      На Меланію українці грають у «Меланку», щоб провести старий рік якомога веселіше.
      У Холмах це відбувалося по-своєму.


      Фольклорний колектив селищного Будинку культури, під керівництвом директора закладу Нагорного Олександра, відвідав з поетичними піснями - щедрівками, лікарню, школу, територіальний центр, селищну раду та ряд підприємств і закладів селища. Вони приємно вразили і порадували всіх чудовим виконанням таких щедрівок, як «Щедрий вечір», «Свята вечеря», «Щедрівочка» та « Ой чи є, чи нема» у новій обробці. І супроводжувала це дійство символ року – Мавпочка. У односельців залишилися незабутні враження від привітання.

       Для тих, хто не мав нагоди побачити це дійство, увечері була організована дискотека « Для тих, кому за 25+5+5…», де лунали щедрівки, новорічні вітання і зібралося чимало відвідувачів.

1 коментар: