вівторок, 9 червня 2015 р.

Народний Герой України


Вячеслав Кубрак, позивний «Пуля»
Старшина роти 2-го батальйону «Медведів» 95-ї окремої аеромобільної бригади.

Слава – уродженець нашого селища Холми. З дитинства бачив себе лише військовим, тому, коли прийшов час вибирати життєвий шлях, сумнівів не було – став військовим ЗСУ. Армії присвятив уже 8 років.

Бойове хрещення пройшов 13 травня 2014 року. По дорозі в Краматорськ десантники 95-ї аеромобільної бригади потрапили в засідку бойовиків. У тому бою загинули 7 бойових побратимів і 8 отримали поранення.

У Пісках зі своєю бригадою – із самого початку її перебування там, з 3-го жовтня і по листопад. Безпосередньо в аеропорту, у новому терміналі пробув 15 днів, з 5 по 21 листопада – кулеметником КПВТ. Обставини, на той час, згадує як відносно спокійні, колони в аеропорт ходили нормально, обстріли були, але не інтенсивні. Гаряче стало у листопаді: ці декілька кілометрів до аеропорту стали реальною «дорогою життя», а саме перебування в аеропорту перетворилося на пекло. Не випадково аеропорт скорочено називали АД.

Зараз батальйон дислокується в Авдіївці. Слава закінчує вирішення своїх «тилових» справ у Слов’янську і швидше до них, до своїх побратимів.

На запитання «за які заслуги йому присуджена нагорода «Народний Герой України» Слава лише посміхається. Вважає себе простим бійцем, таким, як і десятки його побратимів. Нічого видатного, а тим більше героїчного, у своїй службі не вбачає. Та якщо комітет, котрий розглядав кандидатури, прийняв таке рішення, то, погоджується, воно – обґрунтоване.

Неодружений, хоча і мріє про власну родину. Та всьому свій час. Потрібно спочатку вирішити всі завдання на Сході. Тут Слава впевнений: якщо кожен на своєму місці буде вносити свій вклад у вирішення цього конфлікту – кінець конфлікту настане швидко.

Командир 2-го батальйону 95-ї десантної бригади Медведь Павло Іванович представив до нагороди старшину Вячеслава Кубрака, котрий не раз рятував своїх товаришів у самому пеклі війни, горів у БТР, брав на себе відповідальність за роту і виконання бойових завдань.

4 червня 2015 року Вячеслав Кубрак, одним з перших бійців української армії, удостоєний звання «Народний Герой України» і нагороджений першою недержавною нагородою – орденом «Народний Герой України».
Фото: Роман Ніколаєв.

Орден «Народний Герой України» — українська недержавна нагорода, запроваджена в 2015 році за ініціативою волонтерів. Нагорода виконана в двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці — для воїнів, що зі зброєю в руках
захищали українську землю; жовто-блакитна стрічка на колодці — для волонтерів та медиків.
Орден виготовлений зі срібла 925 проби, кожна нагорода має індивідуальний номер та елементи захисту. Всього було виготовлено 100 орденів. Срібло для виготовлення Орденів збирали представники з 16 країн світу. Український боксер В'ячеслав Узелков передав на Орден свою олімпійську срібну медаль.

Загальні положення
* Орден «Народний Герой України» є відзнакою народу України
* Орден «Народний Герой України» вручається громадянам України, а також громадянам іноземних держав, за видатні заслуги в обороні незалежності України та волонтерської допомоги збройним силам.
* Орден налічує одну ступінь та дві номінації.
* Нагороджені Орденом «Народний Герой України» набувають почесного звання «Народний Герой України».
* Орден «Народний Герой України» має форму тризуба з накладеним по центру піднятим мечем, підвішеного до орденської планки.
* Смужка на орденській планці має червоно-чорний колір для нагороджених під час військових дій, та жовто-блакитний за волонтерську діяльність.
* В комплект нагороди входить також знак ордену, грамота про нагородження та банківська картка.
* Позбавлення Ордену «Народний Герой України» може бути здійснене Нагородною Радою за дії направлені проти Держави Україна та її народу.

Художньо-композиційний та духовно-сутнісний опис ордену «Народний Герой України»
* В основу художньої конструкції та стилю виконання Ордену «Народний Герой України» покладені ретельно вивчені археологами, культурологами та митцями наших об'єднань канони істинно православних зображень та змістів часів Київської Русі, Української Гетьманської доби та Української Народної Республіки(УНР).
* Орден «Народний Герой України» має форму гербового знаку Святого князя Володимира Великого у формі тризуба, символу державності та незалежності України, з накладеним по центру піднятим мечем, символом військової доблесті, підвішеного до орденської планки.
* Знак ордену має розмір 50 мм та виготовлено зі срібла. Зворотній бік нагрудного знака плоский на якому нанесено знаки(клейма) організацій, що заснували відзнаку та вигравіруваним порядковим номером.
* Стрічка Ордену «Народний Герой України» має розмір 15 мм вертикально і 28 мм горизонтально. Стрічку покладено на металеву пластину з булавкою. Смужка має червоно-чорний колір та жовто-блакитний. Стрічка відзнаки шовкова муарова.
* За допомогою кільця з вушком знак Ордену сполучається з прямокутною колодкою. На зворотньому боці колодки є застібка для кріплення нагрудного знака до одягу.

Перше вручення
Перше вручення нагороди відбулось 4 червня 2015 року о 12:00 в будинку Митрополита Національного заповідника «Софія Київська». Перші нагороди отримали 21 українець: воїни, медики, волонтери та капелан. Першу нагороду вручено захиснику Донецького аеропорту, кулеметнику 90-го штурмового батальйону Ігорю Брановицькому (посмертно).

Нагороджені

Військові

  • Ігор Брановицький (посмертно) — солдат 90 окремого аеромобільного десантного батальйону, 81-ї десантно-штурмової бригади.
  • Дмитро Ярош — Провідник «Правого сектора».
  • Темур Юлдашев (посмертно) — командир батальйону «Тимур».
  • Микола Надворський — боєць 79 окремої аеромобільної бригади.
  • Максим Пресняков (посмертно) — майор, командир розвідувальної роти 93-ї механізованої бригади.
  • Сергій Бабський — старший лейтенант, командир взводу 95 окремої аеромобільної бригади.
  • Олександр Гуменюк (посмертно) — командир 11-го батальйону «Київська Русь».
  • Іса Мунаєв (посмертно) — командир Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва.
  • Євген Межевікін, позивний «Адам» — командир 1-го танкового батальйону 1-ї танкової бригади.
  • Вячеслав Кубрак — старший сержант 95 окремої аеромобільної бригади
  • Володимир Киян — заступник командира батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади.
  • Юрій Бутусов (посмертно) — капітан, командир групи 3-го полку спецназу збройних сил України.
  • Ігор Зінич (посмертно) — воїн-медик 80-ї Окремої аеромобільної бригади.
  • Володимир Шумейко — боєць батальону Донбас.
  • Добровольчий український корпус Правого Сектора.

Волонтери, медики, капелани, журналісти

  • Юрій Бондар (позивний Шаман) — медик, волонтер Благодійної організації Благодійного фонду «АСАП ЕМС ХОТТАБИЧ»
  • Сергій Ніколаєв (посмертно) — фотокореспондент газети «Сегодня».
  • Володимир Стеблюк — лікар батальйону «Миротворець».
  • Владислав Трепко (посмертно) — лікар-інтерн.
  • Яна Зінкевич — керівник «Госпітальєрів» Добровольчого Українського Корпусу" Правого Сектора.
  • Андрій Зелінський — капелан.
  • Іван Звягін — волонтер.
  • Волинська обласна громадська організація «Об'єднання Активіст».


Посилання: http://uk.wikipedia.org/wiki/Орден_«Народний_Герой_України»



Немає коментарів:

Дописати коментар