субота, 18 квітня 2015 р.

Лікарня

        Перша Холминська лікарня  побудована у середині 1800-х років. На той час  Холми мали статус містечка і  належали Івану Леонтійовичу Ярошевицькому. Поміщик, одночасно, побудував два дерев'яні приміщення: церковно-приходську (далі земська) школу і лікарню («прийомний покой»). Приміщення виконані в одному архітектурному стилі. Будинок першої школи зберігся до наших часів майже в первинному вигляді, а лікарня, після побудови нового двоповерхового приміщення, була переобладнана під житло для лікарів. Фрагмент її первинного вигляду  зберігся лише частково: на північному фасаді житлового будинку,  праворуч від в'їзду на територію сучасної лікарні. Ліворуч, неподалік від лікарні, був збудований житловий  будинок земського лікаря.
       Перша згадка про лікарню датується  1854 роком. У «Чернігівських спогадах» було написано: « 1 вересня 1854 року Микола I звелів дякувати поміщика Чернігівської губернії, відставного гвардії  ротмістра Ярошевицького, за утримання в період Кримської війни в побудованій для селян лікарні десяти ліжок для безкоштовного лікування звільнених зі служби нижчих чинів, котрі повернулися до своїх домівок у Чернігівську губернію».
       З вище згаданого можна зробити припущення, що лікарня налічувала декілька десятків ліжко-місць.  На той час у земських лікарнях на 25 місць, як правило, працював один лікар, 5 фельдшерів і 2 акушерки. Імена перших  лікарів та медпрацівників, які працювали у той час, не відомі. Відомо, що медичну допомогу селянам також надавали повивальні бабки та знахарі.
Из Энциклопедии Брокгауза Ф.А. и Ефрона И.А.
Холмы — местечко Черниговской губернии, Сосницкого уезда, при реке Убеди, в 40 верстах от уездного города. Жителей 2078. Свеклосахарный и винокуренный заводы, приемный покой, земская школа. Две ярмарки.
      (Енциклопедія видана у 1890-1907 роках у Петербурзі акціонерним видавництвом «Ф.А. Брокгауз – І.А. Єфрон»).


Фото: Терещенко В.Й.
        Після 1917-го року медичною допомогою у Холмах опікувався лікар Сушинський, а у 1930-х роках – лікар Безродний Гаврило М. Відомо також, що у 1937 році за участь у Спілці Визволення України у Холмах був репресований лікар Халецький.  Очевидно, під  репресії  разом з ним потрапили й інші лікарі.
       З 1937 року медичну службу в Холминській лікарні очолив Терещенко Василь Йосипович. У 1939 році він призваний до лав Червоної армії. Під час радянсько-фінської війни надавав допомогу пораненим та хворим військовим. У 1940 році Терещенко нагороджений медаллю «За бойові заслуги». Під час радянсько-німецької війни він був фронтовим лікарем, хірургом 1113-го евакуаційного шпиталю.
     За період війни він особисто провів  до 3000 операцій, з них близько 2000 складних. Маючи великий хірургічний досвід в різних областях хірургії, Терещенком Василем Йосиповичем  було підготовлено з молодих лікарів 17 хірургів : Єрохіна, Яхіна, Дмитрієва, Дяконова, Вертилевича, Аверьянова, Кузмарчука, Волнова та інших, котрі в останній рік війни працювали на самостійних ділянках роботи. В період напруженої праці                     
Василь Йосипович без відпочинку по 3 – 4 доби не відходив від операційного столу. Користувався необмеженою любов'ю і повагою особового складу шпиталю та поранених.
     За віддану працю і відвагу фронтовий  хірург майор Терещенко Василь Йосипович нагороджений орденом  Вітчизняної війни II ступеня. Повернувшись після війни у Холми, Василь Йосипович Терещенко знову очолив лікарню. У травні 1952 року  за невтомну лікарську працю головний лікар Холминської районної лікарні Терещенко Василь Йосипович нагороджений орденом Трудового Червоного прапора.

***

       До 1947 року у Холминському районі  відновлюються пошкоджені війною медично-лікувальні заклади. Протягом 1946 року відкрилися 2 фельдшерсько-акушерські пункти і 2 колгоспні пологові будинки. У 1947 році в районі почала працювати Холминська районна лікарня, 18 медично-санітарних пунктів, 2 аптеки, 4 амбулаторії. Районна лікарня розрослася до 50 ліжко-місць. Прихід до районного відділу охорони  здоров'я лікарів, які набули великий досвід фронтової медичної практики, дав свої результати.
      Завідуючим хірургічним відділенням Холминської районної лікарні став Соломко Андрій Романович. Він очолив також районний відділ охорони здоров'я. Маючи звання майора медичної служби, Соломко Андрій Романович був командиром медичної роти  окремого медично-санітарного батальйону дивізії. Нагороджений медаллю «За бойові заслуги» і орденами  Червоної Зірки, Вітчизняної війни II ст., Вітчизняної війни I ст.
     Очолюючи групу лікарів-хірургів і медсестер, часто пішки, несучи на собі хірургічний інструмент, ліки, слідував у місця, де знаходилися поранені і там надавав висококваліфіковану допомогу тяжкопораненим. Організовував догляд за ними і евакуацію в тил. Особистим прикладом неустанної боротьби за врятування життів поранених, виключною турботою про поранених надихав на роботу не лише персонал, а і місцеве населення, покликане ним на допомогу.

    Майор медичної служби Соломко А.Р. застосував і впровадив у медично-санітарному батальйоні систему крапельного переливання крові і рідин кровозаміщення. Його практика послідовного переливання одному і тому ж пораненому крові і рідини протягом 2-3 днів врятувала життя десяткам тяжкопораненим воїнам… За січень – березень 1945 року медичною ротою прийнято поранених 1651осіб. Проведено 1770 активних хірургічних обробок і 200 операцій. Особисто Андрій Романович на фронті надав допомогу тисячам бійців і офіцерів.
     Після роботи у Холмах Андрій Романович Соломко став ведучим хірургом Чернігівської обласної лікарні.
     До Холминської лікарні повернувся хірург Лантух Микола Кирилович. Пройшовши фельдшером санітарної роти полку фронтами Західного та 3-го Білоруського фронтів, Микола Кирилович став досвідченим лікарем. За врятовані життя своїм бойовим товаришам він нагороджений орденом Червоної Зірки.
     У період наступальних боїв по прориву оборони німців у Східній Пруссії, в районі Мазурських озер і в боях по знищенню оточеного угрупування німців південно- західніше Кенігсберга Лантух виявив піклування про поранених, зразково допомагав лікарському складові в наданні медичної допомоги на полковому пункті. Брав участь у 42 переливаннях крові, наклав 172 шини і виконав більше 400 ін'єкцій сироватки морфію і кофеїну. Своїм піклуванням про поранених він допоміг їм швидше одужати і стати у стрій.

       Дбайливий догляд отримали хворі у Холминській лікарні від Олени Дмитрівни Грінчук. Медичною сестрою відділення армійського шпиталю № 2021 3-ї ударної армії сержант медичної служби Грінчук О.Д. пройшла фронтовими дорогами  Південно-Західного, Калінінського та 2-го Прибалтійського  фронтів з червня 1941 року до травня 1945 року. Від 3-ї ударної армії на Рейхстазі був поставлений лише один автограф – від  медиків 2021-го армійського шпиталю: «Ржев – Рига – Варшава – Берлін  ГЛР 2021». Олена Дмитрівна нагороджена медаллю «За бойові заслуги».
     За час роботи в шпиталі мала виключно уважне і турботливе ставлення до поранених. За увесь час у 2-у відділенні вона більше доглядала за тяжкопораненими і добре виконувала свої обов'язки. Через її руки пройшло понад 300 тяжкопоранених. Грінчук О.Д. не лише добре доглядала за пораненими, а й читала їм книги, газети, приносила останні новини з фронтів. Писала листи рідним тих поранених, котрі не мали змоги їх писати. Поранені любили і високо цінували працю Олени Дмитрівни, за що вона отримувала сотні подяк від них.
     З Холминським партизанським загоном  увесь бойовий шлях бійцем-медсестрою пройшла Іскевич Ганна Іванівна.
     Нагороджена орденом Червоної Зірки, медалями «За відвагу»,  «Партизан Вітчизняної війни 1 ст.», «За доблесну працю».
    Лише розпочавши роботу у селі Шишківка, після закінчення  Прилуцької фельдшерсько-акушерської школи, молодою дівчиною у  серпні 1941 року пішла в партизани. З перших днів і до січня 1944 року медсестра Галя надавала медичну допомогу  партизанам. Під вогнем противника винесла з поля бою десятки  тяжкопоранених. Надавала медичну допомогу партизанам скрізь: у селянських хатах, куренях, землянках. Доводилося лікувати на возі, санях  або просто в лісі. Через плече – рушниця і медична сумка. Всю війну в цій сумці партизанська медсестра пронесла свідоцтво фельдшера-акушера.
     Після звільнення району від ворога Ганна Іванівна Іскевич прийшла працювати  акушеркою і медсестрою до Холминської районної лікарні.

        З жовтня 1943 року старшина санітарного взводу окремого медично-санітарного батальйону Росстальний Петро Дмитрович пройшов фронтовими шляхами  зі своїм санбатом  до травня 1945 року. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
        Його дивізія брала участь у штурмі Берліну, а 2 травня вийшла до річки Ельба. Дезінструктор Росстальний  увесь час опікувався пораненими і відповідав за проведення дезобробки  поранених і їх обмундирування.
        Повернувшись після фронту у Холминську лікарню, фельдшер Росстальний П.Д. запроваджував набутий досвід уже на новому, мирному, місці роботи.

***
        На 1955 рік Холминський районний відділ охорони здоров'я мав  4 лікарні на 95 ліжок, 10 фельдшерсько-акушерських пунктів, 7 пологових будинків, 2 клінічних та 1 санітарно-бактеріологічну лабораторію. Населення району обслуговували 15 лікарів та 81 медпрацівник середньої ланки.
       У Холминській районній лікарні вже  працювали зубопротезний та рентгенівський (з 1953 р.)  кабінети.
       На той час у лікарні працювали:
       Лікарі: Осадчий  Іван Федорович (терапевт), Тесленко Ганна  Петрівна (терапевт), Кожедуб Г.Ф. (стоматолог), Байдала Оксана Юхимівна (педіатр), Безугла Юлія Гнатівна (гінеколог), Єрмоленко Мотрона  Прокопівна ( фтізіатр і рентгенолог), Орлова Гіта Аронівна (терапевт), Романенко Любов Аврамівна (лікар), Єрмоленко В.А. ( лікар), Біда Іван Митрофанович (стоматолог).
       Реєстратор-консультант: Рябченко Наталія Василівна.
       Фельдшер: Козіко Євдокія Юхимівна.
       Акушерка: Омеляненко Параска Андріївна.
       Медсестри: Головач Ганна Тихонівна, Осипенко Олександра Сергіївна, Самокиш Поліна Полікарпівна.
        Санітарки: Авдієвська Марина Никифорівна, Рябченко Євдокія Федорівна.
                                                                         ***
     У 1958 році побудовано декілька додаткових приміщень, у тому числі і цегляне приміщення поліклініки. Лікарня отримала приміщення в якому розмістилися терапевтичне та інфекційне відділення (після побудови нового двоповерхового корпусу лікарні в ньому буде засновано дитяче відділення). Після введення у дію терапевтичного та інфекційного відділень лікарня розширилася до 75 ліжко-місць. У цьому ж році головним лікарем стає Рубець Анатолій Васильович (терапевт).
      У 1960 році відкриваються санітарне відділення та молочна кухня. Цього року планується спорудження нового цегляного приміщення лікарні, але через ліквідацію Холминського району ці плани будуть втілені значно пізніше. Головним  лікарем стає Мартишко Володимир Васильович (терапевт).
       На кінець 50-х і початок 60-х років штат лікарні розширився, колектив поповнився новими спеціалістами. На цей час у лікарні працювали:
       Лікарі:  Грицак Йосип Степанович (терапевт), Зеленський Микола Силович (інфекціоніст), Конанович Євгеній Павлович (хірург, рентгенолог), Мелашенко Таїсія Василівна (технік-стоматолог), Плотнікова Луїза Євгеніївна (інфекціоніст), Рубець Марія Яківна (лікар), Шульга Тамара Анатоліївна (гінеколог), Мартиненко Михайло Миколайович (гінеколог).
      Старша медсестра: Халіман Надія Федорівна.
      Лаборант-рентгенолог: Кулініченко Ніна Степанівна.
      Лаборант: Авдієвська Людмила Іванівна.
      Операційні медсестри: Козинець Анастасія Андріївна, Пирог Марфа Василівна.
      Медсестри: Конанович Алла Володимирівна, Шишкун Марія Антонівна, Устименко Марія Петрівна, Тосенко Любов Іванівна, Лось Ганна Григорівна, Литвин Ніна Тимофіївна, Козловська Галина Гаврилівна, Бардакова Тетяна Минівна, Будика Ганна Іванівна, Рій Євдокія Василівна, Федюк Марія Зотівна, Шендра Віра Олександрівна, Авдієвська Надія Григорівна.
      Акушерки: Шавлак Марія Павлівна, Михайловська Ніна Олександрівна, Моторна Ольга Іванівна, Холмецька Валентина Порфирівна, Якименко Анастасія Прокопівна, Ковальчук Людмила Іванівна.
      Кастелянт: Мозгова Олена Федорівна.
      Фельдшер-організатор методкабінету: Тосенко Михайло Миколайович.
      Бухгалтери райлікарні: Максименко Іван Степанович, Вовчок Ганна Євтихівна, Ніколаєць Віра Степанівна, Панченко Валентина Іванівна.
      Санітарки: Ващенко Марія Петрівна, Ворона Марія Семенівна, Деньгуб Поліна Василівна, Дерезюк Олександра Іванівна, Дорошко Віра Степанівна, Дорошко Ганна Андріївна, Єременко Ганна Степанівна, Зіненко Ольга Анікентіївна, Клюй Лукерія Михайлівна, Кубрак Ганна Григорівна, Лантух Анастасія Андріївна, Литвин Марія Гнатівна, Лось Валентина Яківна, Махнітко Валентина Данилівна, Мелашенко Олександра Іванівна, Овчинник Ольга Олексіївна, Омеляненко Марія Федорівна, Парфененко Марія Михайлівна, Тарасенко Ганна Василівна, Комар Євдокія.
      Завідуючий господарством: Ващенко Василь Якович.
       Дезинфіціоніст: Нагорна Ганна Андріївна.
       Шофер: Помаз Федір Петрович.
       Кухарки: Савіна Ганна Гаврилівна, Швець Ганна Семенівна.
       Конюх: Зборщик Андрій Євменович.
       Технічний працівник: Авдієвська Марія.
       Разом з лікарнею тісно співпрацювала в системі районного відділу охорони здоров'я санітарна станція. Приміщення закладу розташовувалося в будинку на розі вулиці Прорізної (провулку Лесі Українки). У санстанції працювали Калініченко Ганна Іванівна, Кириченко Ганна Трохимівна, Дорошко Микола Іванович, Петрунько Ганна Іванівна, Полторацький Микола Максимович, Ковтун Олексій.
     Лікарняна лабораторія розташовувалася у будинку на вулиці Червоноармійській , через дорогу від поліклініки.
     У зв'язку з реформою територіального поділу 1960-го року відбулося реформування і в медицині району. Через зміну підпорядкування лікарні частина медпрацівників переводилася до інших лікувальних закладів. До обласної лікарні був направлений на роботу  Рубець Анатолій Васильович та інші. Разом з новим головним лікарем Мартишко Володимиром Васильовичем колектив лікарні вирішив сфотографуватися на згадку про часи їх спільної роботи у Холминській районній лікарні.

ФОТО.   Список зліва на право:
1 ряд: Ковтун Олексій (працівник  санстанції), Моторна Ольга Іванівна (акушерка), Невідомо (лаборант-рентгенолог), Кириченко Ганна Трохимівна (працівник санстанції), Калініченко Ганна Іванівна (працівник санстанції), Петрунько Ганна Іванівна (працівник сан-станції), Самокиш Поліна Полікарпівна (медсестра), Авдієвська Людмила Іванівна (лаборант), Литвин Марія Гнатівна (санітарка), Дорошко Микола Іванович (працівник санстанції).
2 ряд: Помаз Федір Петрович (шофер лікарні), Максименко Іван Степанович (бухгалтер лікарні), Шульга Тамара Анатоліївна (лікар-гінеколог), Рубець Анатолій Васильович (головний лікар), Мартишко Володимир Васильович (лікар-терапевт), Рубець Марія Яківна (лікар), Байдала Оксана Юхимівна (лікар-педіатр), Орлова Гіта Аронівна (лікар-терапевт), Авдієвська Надія Григорівна (медсестра), Тосенко Любов Іванівна (медсестра), Ворона Марія Семенівна (санітарка).
3 ряд: Ващенко Василь Якович (завгосп), Омеляненко Параска Андріївна (акушерка), Козинець Анастасія Андріївна (операційна медсестра), Мелашенко Таїсія Василівна (технік-стоматолог),  Бардакова Тетяна Минівна (  ), Невідома  (   ), Єременко Ганна Степанівна    (санітарка), Тарасенко Ганна Василівна (санітарка), Шендра Віра Олександрівна (медсестра), Головач Ганна Тихонівна (медсестра), Омеляненко Марія Федорівна (санітарка), Вовчок Ганна Євтихівна (бухгалтер лікарні), Ніколаєць Віра Степанівна (касир-бухгалтер), Осипенко Олександра Сергіївна (медсестра), Михайловська Ніна Олександрівна (акушерка).
4 ряд: Юрій (син санітарки), Іскевич Ганна Іванівна (акушерка), Комар Євдокія (санітарка), Невідомо (  ), Савіна Ганна Гаврилівна (кухарка), Мозгова Олена Федорівна (кастелянт), Ващенко Марія Петрівна (санітарка), Швець Ганна Семенівна (кухарка), Дерезюк Олександра Іванівна (санітарка), Мелашенко Олександра Іванівна (санітарка), Нагорна Ганна Андріївна (дезінфекціоніст), Ніна (санітарка), Зборщик Андрій Євменович (конюх).

***
       Через скасування  Холминського району у 1962 році Холминська лікарня втрачає статус районної лікарні і  стає дільнчною лікарнею. Підпорядковується лікарня  почергово Понорницькому, згодом Семенівському, Сосницькому і на останок – Корюківському району. Очолював колектив лікарні головний лікар Мартишко Володимир Васильович.


Фото 1962 року: колектив Холминської районної  лікарні ( головний лікар Мартишко В.В.)
Список зліва на право:
1 ряд: Омеляненко Параска Андріївна (акушерка), Ващенко Марія Петрівна (санітарка), Лось Валентина Яківна (санітарка), Моторна Ольга Іванівна (акушерка), Авдієвська Надія Григорівна (медсестра), Бардакова Тетяна Минівна (медсестра), хлопчик (син головного лікаря Мартишка В.В.), Тосенко Любов Іванівна (медсестра), Конанович Алла Володимирівна (медсестра), Якименко Анастасія Прокопівна (акушерка), Овчинник Ольга Олексіївна (санітарка), Швець Ганна Семенівна (кухар), Мозгова Олена Федорівна (кастелянт).
2 ряд:  Рябченко Наталія Василівна (регістратор), Клюй Лукерія Михайлівна (санітарка), Мартиненко Михайло Миколайович (гінеколог), Байдала Оксана Юхимівна (лікар-педіатр), Орлова Гіта Аронівна (лікар-терапевт), Кононович Євгеній Павлович (рентгенолог), Шульга Тамара Анатоліївна (лікар-гінеколог), Мартишко Володимир Васильович (лікар-терапевт, головний лікар), Лантух Микола Кирилович (хірург), Біда Іван Митрофанович (стоматолог), Тосенко Михайло Миколайович (фельдшер-організатор методкабінету), Ващенко Василь Якович (завгосп), Авдієвська Марина Никифорівна (санітарка).
3 ряд:  Литвин Ніна Тимофіївна (медсестра), Кулініченко Ніна Степанівна (лаборант-рентгенолог), Махнітко Валентина Данилівна (санітарка), Будика Ганна Іванівна (медсестра), Гринчук Олена Дмитрівна (медсестра ), Михайловська Ніна Олександрівна (технік-стоматолог), Іскевич Ганна Іванівна (акушерка), Холмецька Валентина Порфирівна (акушерка), Мелашенко Таїсія Василівна (технік-стоматолог), Рій Євдокія Василівна (медсестра), Головач Ганна Тихонівна (медсестра), Халіман Надія Федорівна (медсестра), Панченко Валентина Іванівна (касир-бухгалтер), Помаз Федір Петрович (шофер лікарні), Авдієвська Марія (робітниця лікарні), Лантух Анастасія Андріївна (санітарка).
4 ряд:  Нагорна Ганна Андріївна ( дезінфекціоніст), Гришкова Олександра Максимівна                      (медсестра), Дорошко Ганна Андріївна (санітарка), Омеляненко Марія Федорівна (санітарка), Пирог Марфа Василівна (медсестра), Парфененко Марія Михайлівна (санітарка), Козинець Анастасія Андріївна (операційна медсестра), Дорошко Віра Степанівна (санітарка), Осипенко Олександра Сергіївна (медсестра), Росстальний Петро Дмитрович (фельдшер), Федюк Марія Зотівна (медсестра), Деньгуб Поліна Василівна (санітарка), Швець Ганна Семенівна (кухар), Кубрак Ганна Григорівна (санітарка), Тарасенко Ганна Василівна (санітарка), Устименко Марія Петрівна (медсестра).

3 коментарі: