четвер, 25 грудня 2014 р.

Омеляненко Олександр Олексійович 1923 рн

                                    

Учасник бойових дій Другої світової війни. Воював на  Білоруському, 1-ому Білоруському і 2-ому Білоруському фронтах.
       Служив у Північній  групі військ до листопада 1946  року командиром  відділення розвідки у 27-й гвардійській механізованій дивізії на території Польщі.
        Нагороджений медаллю «За бойові заслуги», «За взяття Берліна»,  «За звільнення Варшави», орденом « Вітчизняної Війни 1ст.».
        Після закінчення восьми класів Холминської неповної середньої школи в 1940 році Олександр переїхав до дядька в село Білий Яр  Амурської області. Великі злидні багатодітної сімї , батька забрали органи НКВС і осудили  « як ворога народу», змусили хлопця шукати кращої долі. У Благовіщенську Олександр вступає до сільськогосподарського технікуму. Після двох курсів був призваний до лав Червоної Армії. Далі війна, фронт…
      
  Отримавши військову спеціальність артилерійського коригувальника осінню 1943 року, Олександр, у складі  86-го гвардійського артилерійського полку 37-ї гвардійської стрілецької дивізії, відбув на Білоруський фронт.
     У Білорусії під містом Озаричі дивізія вступила в бої з противником. Полк брав участь у Калинковиче – Мозирській наступальній операції. Топографічним коригувальником вогню артилерії свого полку Олександр Олексійович  пройде всю війну. Бійці цього підрозділу завжди були попереду своєї батареї: визначення  цілей і коригування вогню гармат, як правило, проводилося «під носом» у противника. Розвідники-коригувальники були під перехресним вогнем з обох сторін. Особливо вони знаходилися під пильною «увагою» снайперів противника.
   
                                                                                                                   О. Омеляненко 1945 рік       У січні 1944 року були звільнені великий залізничний вузол Калинковичі і обласний центр Мозир. Німецька оборона відійшла за річку Віша, і на два місяці містечко Озаричі стало прифронтовим. На болотах фашисти  створили три обнесених колючим дротом концтабори. За колючий дріт було зігнано близько 50 000 чоловік – жінки, старенькі, біль-ше 16 000 дітей…
          Німецький генерал медичної служби Блюменталь застосував тут біологічну зброю. В донесенні в Берлін він повідомив, що характер радянського солдата завадить йому бути обережним при визволенні полонених концтабору, що і стане основою успіху розробленої їм операції. Епідемія серед солдатів Червоної Армії призупинить наступ. Так полонені концтаборів були заражені тифом.
          У 20-х числах січня 1944 року 37-а дивізія розпочала наступальну операцію по звільненню Озаричів і околиць.  План Блюменталя вдався. В передових частинах, які звільняли полонених, спалахнула епідемія. Наслідки були трагічними, та епідемія не досягла тих масштабів, на котрі розраховували фашистські стратеги. Вже в 20-х числах березня на околицях Озаричів було створено більше двадцяти шпиталів. Сотні життів вдалося врятувати завдяки  застосуванню пеніциліну – це був один з перших випадків застосування в радянській медицині антибіотиків. Багато полонених, що вижили,  назавжди лишилися інвалідами: з ампутованими ногами і руками, з хронічними захворюваннями. Дані про військових відсутні…
          З 23 червня 1944 року 37-а дивізія розпочала наступ у ході кровопролитної Бобруйської операції. Досягнувши Осиповичів, полки дивізії вели бої по укріпленню кільця оточення Бобруйського угрупування ворога. Продовживши наступ у липні, визволяла Барановичі, Слонім, Черемхи, виходячи до кордону СРСР.
         На осінь 86-й гвардійський артполк 37-ї дивізії вийшов до річки Нарев у північно-східній Польщі, права притока Вісли. 5 вересня 1944 року передові частини форсували річку, захопивши плацдарм у районі Пултуска. На плацдармі розпочалися надзвичайно важкі бої, які тривали  до січня 1945 року. Особливо важкими вони були у вересні і жовтні 1944 року, адже дивізія воювала ще й з німецькою дивізією СС «Вікінг».

     Із спогадів О.Г.Степанова, ветерана дивізії:  « Пройшло вже шістдесят років, але бої на плацдармі запам’яталися на все життя. Як уцілів у тій м’ясорубці, до цього часу не можу зрозуміти!»
           До середини січня 46-й артполк у складі 37-ї дивізії, розвинувши наступ, вийшов до міста-фортеці Грауденц (Польща). Війська 2-ї Ударної армії оточили місто, але взяти велике угрупування противника не вдалося. Осада міста з численними наступами тривала до середини лютого. Частини 37-ї дивізії декілька разів вривалися до міста, та, зустрічаючи жорстокий опір противника, відходили до околиць. У результаті, стягнувши на себе сили ворога, дивізія дала змогу частинам 142-ї стрілецької дивізії взяти місто.
        10 лютого 1945 року розпочалася Східно-Померанська операція, в ході якої війська розсікли німецьке угрупування на двоє, вийшовши до Балтійського моря. 2-й Білоруський фронт, повернувши на північний-схід, розпочав наступ на місто Данциг (Гданськ).       
         Ф
        Після взяття Данцига 46-й артполк 37-ї гвардійської дивізії 65-ї армії генерала П.І.Батова 28 березня 1945 року був перекинутий на захід для участі в Берлінській операції. Полк вступив у жорстокі бої під містом Штетином ( нині Щецин – 7-ме за величиною місто на північному заході Польщі).
        Під прикриттям артилерії і розвідзагонів передові полки дивізії в ніч на 17 квітня 1945 року форсували Ост-Одер, подолали заплаву, ліквідували систему опорних пунктів противника в межиріччі і вийшли на дамбу східного берега Вест- Одера. 20 квітня, під прикриттям 46-го артполку дивізія розпочала бої на плацдармі, розширивши його за п’ять днів до 20 кілометрів по фронту і на 8-10 кілометрів у глибину. 26 квітня гарнізон противника здався на  милість переможців.
       За бойові успіхи,  і особливо за бій на берегах річки Одер 20 квітня 1945 року під містом Штетином, Олександр Олексійович Омеляненко нагороджений медаллю «За бойові заслуги».

       З наказу про нагородження Омеляненка О.О. :
       Топовичислювача Батареї Управління полку гвардії рядового Омеляненка Олександра Олексійовича за те, що в боях при форсуванні річки  Одер 20 квітня 1945 року, знаходячись на спостережному пункті, під жорстоким обстрілом противника виконав засічку двох 75 мм батарей, двох спостережних пунктів і чотирьох станкових кулеметів противника. Вогнем нашої артилерії засічені вогневі засоби були подавлені і частково знищені. В період виконання завдання на спостережному посту дивізіону отримав поранення.
          У ході подальшого наступу частини 37-ї дивізії атакували противника в напрямку Фрідланд – Деммін, вийшли на узбере-жжя  Балтійського моря, північніше міста Росток.
        Після закінчення військових дій полк, в якому продовжив службу сержант Омеляненко Олександр Олексійович,  охороняв берегову смугу Балтійського моря у складі Північної групи військ.
***
Фронтові  фото  Олександра  Омеляненка: бойові товариші,  біля озера Балатон (Угорщина),  в Німеччині 1945 р.
         Повернувшись у Холми,  в 1947 році Олександр Олексійович Омеляненко стає зоотехніком колгоспу «Червоний маяк». Заочно в 1948 році закінчує Чернігівський зоотех-нічний технікум, у 1957 році – Білоцерківський сільгоспінститут, зоотехнічний інститут. Цього ж року Олександр Олексійович також закінчує шестимісячні курси підвищення кваліфікації зоотехніків – бджолярів.
         Саме на період з 1947 по 1960 роки припадає період становлення зоотехнічної галузі в колгоспі «Червоний маяк».
          Ось витяги з районної газети «Соціалістичним шляхом»:
         - «Червоний маяк». Відроджується пасіка. Вже налічується 35 бджолосімей. Пасічник Г. Панченко, зоотехнік О.Омеляненко.» 1947 рік.
         - «Червоний маяк». Першість у районі тримають відомі доярки Катерина Чепіга, Катерина Миколаєць, Олександра Єременко, Олександра Щербак, Фросина Турас. Зоотехнік колгоспу О.Омеляненко. 1954 рік.
         - «Червоний маяк». Великі прибутки дає інкубаторно - птахівнича станція. Птахівниця Віра Тимофіївна  Щербак з отриманих 1000 курчат,  виростила 960 голів до 1,5 місячного віку. Зоотехнік колгоспу  О. Омеляненко. 1955 рік.
         - кращі доярки району з  колгоспу «Червоний маяк» - Єременко Олександра, Катерина Чепіга, Катерина Миколаєць, Олександра Щербак. Зоотехнік колгоспу  О. Омеляненко. 1956 рік.
         - кращі доярки району з  колгоспу «Червоний маяк» - Єременко, Щербак, Миколаєць,  Кузова, Петровченко. Інкубаторна  птахоферма дає високі прибутки. Зоотехнік колгоспу  О. Омеляненко. 1958 рік.

          Олександр Олексійович у 1962 році вступив і в 1963 році закінчив стаціонарні курси зоотехніків-бджолярів. Після закінчення був направлений в Українську Республіканську контору бджільництва у Вінницьку область.
          З 1965 року Олександр Олексійович працює завідуючим  пасіками в рідному районі. З 1974 року завідує пасікою в колгоспі «Червоний маяк». Статті по бджільництву Олек-сандра Олексійовича Омеляненка друкуються в журналі «Бджолярство».  Зазначимо, що згідно зі свідоцтвом  Омеляненку О.О. присвоєна кваліфікація вченого бджоляра з правом викладання курсу бджільництва в сільськогосподарських вузах і технікумах, ведення дослідницької роботи по бджільництву…
          Судячи зі становища в «брежнєвських колгоспах», яке склалося в кінці 70-х років, людям складу характеру Омеляненка О.О. було нелегко. Принципові фронтовики не могли змиритися з наростаючим безладом. Приведу лише декілька рядків з потертого записника Олександра Олексійовича:
      Бджільництво колгоспу «Червоний маяк».
      Умови:
-          зимівника немає;
-          пасічного будиночка немає;
-          приміщення для охорони інвентарю немає, про що свідчать акти ревізії.
-          Сторож не призначений, у результаті чого  розкрадаються в нічний час бджолосімї і рамки, особливо в осінній, неактивний для бджіл сезон.
-          Доповідні в правління не дають ефекту.
        У 1977 році ревізійна комісія, виявивши факт крадіжок, більше не цікавилася станом на пасіці, оскільки їй сказали в правлінні колгоспу: «Нехай покрадуть усіх бджіл разом з пасічником». Зимою 1977-1978 року температура в зимівнику була мінус 17 градусів, більша половина бджолосімей загинула ( в цей час я був у відпустці, відповідального не призначили). Вважаю, потрібно покрити збитки за загибель бджіл за рахунок коштів правління колгоспу. 29 05. 1978 року.
   P.S.  Протягом трьох років правління чекає на створення міжколгоспної бджолоферми, а умов не створює.
          Далі в записнику почерк стає все менше розбірливий. Записи щодо оформлення пенсії. Частішають лікарняні рецепти, ліки. Вже зовсім важким почерком, старий ветеран записує уривки з почутих пісень, які ятрять душу фронтовика: Л. Лещенко «Эх, дороги…», О.Малінін « Журавли»: « Мне кажется порою, что солдаты, с кровавых не пришедшие полей…», О. Маршал « Враги сожгли родную хату»: «...не осуджай меня, что я пришёл к тебе такой…».
         Через декілька аркушів, лікарських рецептів і, можливо, адрес фронтовиків, останній «накаряканий»  запис з пісні Оксани Білозір :
        « А що знайдеш, а що забудеш, ніколи не вгадаєш. Коли нема того, що любиш, то любиш те, що маєш…».


     

Немає коментарів:

Дописати коментар